úvodní » Oddíl » Cesta kolem světa – skautský tábor 2020


Cesta kolem světa – skautský tábor 2020

5. 7. 2020

Kolem 2. hodiny odpoledne se před skautskou klubovnou sešli všichni účastníci tábora i s rodiči, kteří se připravovali na 10 dní bez dětí. Tento rok zahájení před klubovnou bohužel nebylo, proto děti hned po rozloučení nasedly do autobusu, vydávájíce se vstříc skvělému dobrodružství, které je na letošním táboře čeká.                                                                                

Po příjezdu se táborníci ubytovali ve stanech, vybalili si a porozhlédli se po tábořišti. Jakmile bylo vybalování hotové, dětem se rozdělily různé úkoly, například vyrobit cedule na várnice s pitím, záchody, koše a další...        

Netrvalo dlouho a byla večeře – buřtguláš. Z ťukání do ešusů šlo vyvodit, že dětem velice chutnalo. Poté proběhlo předávání darů táboru, kde jsme zjistili, že například o melouny či lupínky opravdu nebude nouze.                                                                                           

Do tábora zavítali reportéři, kteří nám oznámili, že se vydáváme na cestu kolem světa, ovšem než se tak stane, musí děti splnit zkoušku cestovatelů, která zahrnuje mrštnost, orientaci a balení zavazadla. Dětem se vše bez problému povedlo a díky tomu se mohly vydat na cestu, ale nejdřív se najedly, vyčistily si zuby a šly spát, aby měly dostatek energie na následující den, kdy naše cesta začínala.

6. 7. 2020

Po probuzení budíčkem, který zpívala služba, se šlo na rozcvičku a jako obvykle následovala snídaně, u níž si všichni popřejeme, čištění zubů a nástup. Takto probíhá každé ráno na táboře. Všichni vypadali překvapeně, když nám bylo oznámeno, že se nacházíme v Itálii. Bohužel zde stále řádí koronavirus, ale děti proti němu statečně bojovaly. Byly vyhnány z tábora a musely najít ochranné pomůcky, které zabraňovaly nakažení. Po úspěšném hledání byl čas na závěrečný souboj, který nakonec vyhrály, ikdyž to nebylo vůbec jednoduché. Odměnou byl oběd, což byly tentokrát těstoviny. Poté nás čekal odpolední klid, který znamená pro každého něco jiného. Někdo si jde odpočinout, číst knihu nebo hrát deskové či karetní hry. Někdo si jde zase zasportovat, pomáhat s něčím v táboře nebo také poprosit někoho staršího a jít si zaplavat do rybníka. Každý hold dělá, co chce.                                                         Odpoledne již nebylo v Itálii, ale ve Španělsku a zde měla každá družinka svůj program. Poté byla večeře a večerní program, což  bývá většinou nějaká sportovní hra. Program skončil a s ním i 1. den na táboře.

7. 7. 2020 – Po taneční rozcvičce byl dopolední program ve Francii, opět ve družinkách. Po odpoledním klidu jsme se vydali do Německa, kde začal společný program. Představili se nám majitelé automobilek – Mercedes, Audi, BMW, Opel a Porsche. Poté co děti prošly testy, každý z majitelů si vybral pár z dětí, aby reprezentovaly jejich značku v blížícím se závodě. Nejdříve bylo potřeba sestavit si v těchto týmech vlastní auta a tak se samozřejmě stalo. Se svými vozidly se poté vydali na nelehký závod terénem. Po tomto zábavném programu byla večeře a večerní program, což bylo zpívání u ohně. Zde jsme po nějaké době zazpívali i večerku a šli spát, natěšeni co nás čeká druhý den.

8. 7. 2020 – 4.den jsme začali v Anglii. Plány nám překazil zloděj, který ukradl královně cennou konývku na čaj. Ochotně jsme souhlasili, že policii pomůžeme zloděje dopadnout, ovšem cestování po Londýně není zadarmo a tak si děti nejdříve musely vydělat peníze. Každý si založil svou živnost, kam poté chodili bohatí lidé z Londýna, například masáže nebo restaurace. Poté co si vydělaly peníze, jezdily po památkách, kde je čekaly různé úkoly, například poznat květiny, poslat pohled a další. Když jeden z nich splnily, dostaly indicii, která je dovedla blíže k dopadení zloděje, což se jim po chvíli povedlo. Královně se vrátilo co ji bylo odcizeno a zloděj skončil ve vězení.                                                                                                                                    Po odpoledním klidu jsme se přesunuli do Kanady, kde se měli lovit medvědi, ovšem počasí nám nepřálo a kvůli dešti se lov musel zrušit. Všichni byli celkem zklamaní, ale večeře a večerní program nám to vynahradili. A tak jsme opustili Kanadu.

9. 7. 2020 – Čtvrteční ráno začalo opět budíčkem, ale ne ledajakým. Do nového den nás vzbudila americká hymna a na rozcvičce se chytali krocani. Ameriku si užila každá družinka jinak, ale poté byl čas cestovat dál. Odpoledne jsme odcestovali do Mexika, zde nás přivítali mexičtí obyvatelé hudbou a dobrou náladou. Rozhodli jsme se zůstat a zažít pravou mexickou oslavu. Samozřejmě jsme chtěli jakkoliv přispět a tak se naši cestovatelé rozdělili do skupin, ve kterých vymýšleli buď báseň, píseň, tanec nebo divadlo a mezi tím si ještě vyráběli piňaty. Vše nakonec skvěle dopadlo a my se zasmáli nad tím, co děti vymyslely. Večerní program všechny bavil, bylo člověče nezlob se na živo, kterým jsme ukončili náš už 5. den na táboře.

10. 7. 2020- Tentokrát jsme se vzbudili v Brazílii, což byla opět družinkovka. Po oblíbeném obědě- řízek - a odpoledním klidu přišel společný program, kdy jsme se podívali do Austrálie. Vytvořily se skupinky, ve kterých si postavily své úkryty a chodily za zvířaty. Za papouškem, krokodýlem, pavoukem, želvou, klokanem a žralokem. U každého zvířete byl jiný úkol, například u klokana se skákalo v pytlích. Nic zajímavého se poté nestalo, večer jsme byli u ohně a poté šli spát.

11. 7. 2020 Dnes jsme se podívali do Číny, kde si děti vyzkoušely pěstovat rýži. Rozdělily se do týmů a plnily úkoly, díky kterým získaly peníze. Úkolem bylo například jíst hůlkami, poznat zvířata žijící v Číně a mnoho dalších. Jakmile každý tým splnil všechny úkoly, byl čas na pěstování. K vypěstování jednoho balíčku rýže bylo potřeba jedno pole, voda, semínka a dva zemědělci, vše si kupovaly za získané peníze. Po vyhlášení týmu, který vyhrál a měl nejvíce balíčků rýže, se šlo na oběd.                                                                                                                                                 Odpolední program byl po družinkách, které spolu prozkoumávaly Indii. Poté nás čekala opět večeře a večerní program, po kterém jdeme jako vždy spát.

12. 7. 2020 Tento den jsme byli celý v Japonsku. Ráno nám oznámili, že nás čeká dlouhá výprava po 66 chrámech, samozřejmě nadšení jsme nebyli. Než jsme odešli, dostali jsme papírovou postavu, kam jsme měli napsat své vlastnosti a nakonec i své největší přání. Poté jsme se vydali na cestu. Čekaly nás 4 zastávky v chrámech. Zde jsme vždy dělali něco jiného, buď aktivity na důvěru a spolupráci nebo meditace. V posledním chrámu nás čekalo dobíjení baterek, kdy dostaneme papír s baterkou, kam nám ostatní píšou, co na nás mají rádi a naše dobré vlastnosti, každý měl svou baterku maximálně nabitou. Po návratu do tábora jsme měli chvíli čas na odpočinek. Poté jsme se rozdělili na dvě skupiny, jedna hrála hry a druhá balila sushi, poté jsme se vyměnili. Večer se u ohně slavnostně spálily přání, které jsme napsali na začátku dne. Po pár písničkách jsme šli spát.

13. 7. 2020 - Tento den začal všemi oblíbenou spacákovou rozcvičkou. Dopolední program byly družinkovky v Rusku, ale odpoledne jsme se všichni podívali do Severní Korei. Zde skaut není a my se ho pokusili založit, což byla chyba. Začali problémy s vládou a my museli utéct z tábora a postavit si bunkr někde, kde nás nenajdou. Poté jsme hledali uniformy, díky kterým nás vláda nepozná, ovšem pokud někoho uviděli, musel plnit tresty. Jakmile se získali uniformy, chodily jsme po úřadech, kde se získávali za různé úkoly víza, díky kterým jsme se dostali bezpečně pryč. Budeme doufat, že skaut se zde jednou založí.  Po tomto celkem náročném programu jsme měli výbornou večeři a jako večerní program byl fotbal, který všechny moc bavil. Vše z tohoto dne.

14. 7. 2020 - Dnešní den jsme začali na Ukrajině, což byla družinkovka. Poté jsme si potřebovali vydělat peníze na náš zítřejší let domů, proto jsme každý oškrábali aspoň dvě brambory. Odpolední program byl koupání, z čeho byli všichni nadšeni, ale nejvíce natěšení jsme byli na večer, na slibový oheň. Oheň byl tentokrát ve starém mlýně, dokážete si představit, jak skvělá atmosféra zde panovala. V tento večer přibilo hodně nových světlušek, skautek a skautů. Po ohni šli někteří spát a jiní zpěvu neměli dost a šli ještě k ohni v táboře.

15. 7. 2020 - Pro některé poslední den na táboře. Rozcvička byla jiná, naučili jsme se, jak se ráno zdraví v různých zemích, ale samozřejmě jsme si každý pozdrav museli vydřepovat, jinak by to nebyla řádná rozcvička. Dopolední program byla známá televizní soutěž – Máme rádi Česko. Zde jsme otestovali, jak známe naši zem a připomněli si po tom všem cestováni, kde žijeme. Po obědě se velká část dětí chystala k odjezdu balením kufrů. Po odpoledním klidu byly družinkám rozdány úkoly, které bylo nutno splnit ještě před odjezdem. Poté už netrvalo dlouho a začali si pro naše táborníky přijíždět jejich rodiče. Starší zůstali na táboře další 3 dny, ale pro zbytek to byl konec tábora 2020.

Natálie Hrbková – Naty

 č.1
 č.2
 č.3
 č.4
 č.5
 č.6
 č.7
 č.8
 č.9
 č.10
 č.11
 č.12
 č.13
 č.14
 č.15