úvodní » Oddíl » Mafiánský tábor 2019


Mafiánský tábor 2019

Mafiánský tábor 2019

Byla neděle 30. 6. 2019. Před klubovnu v dopoledních hodinách právě dorazila skupina nadějných skautů a skautek plných očekávání, co se bude dít a jak přežijí tábor. Po chvíli před klubovnu dorazil černý troubící bavorák, ten okamžitě připoutal pozorost všech, dokonce i rodičů. Z něj vystoupila  skupina slavnostně oblečených lidí, všichni na sobě měli černé sako a tvářili se velmi seriózně, jak je to vůbec možné. Hned na úvod zatančili na jistý song svůj nacvičený tanec. Poté se vůdce této skupiny lidí představil jako hlava mafiánské rodiny. Prý nabírají další lidi a z 2000 uchazečů vybrali právě cca 50 zde přítomných skautů. Těm poté dali mafiánská trička, všichni si nastoupili do busu, rozloučili se s rodiči a vyjeli do mafiánské osady vstříc novým zážitkům. Když autobus přijel do osady v Bukovanské zátoce,  všichni si začali vybalovat a ubytovávat se. Navečer proběhlo rozřazení do mafiánských rodin. Ty byly čtyři….Saliery, Corleone, Scaletta a Morello. Každý musel přijít k bossům, ti mu „odebrali trochu krve”, kterou otiskl dotyčný na papír dané mafiánské rodiny. Tím se zapsal do mafiánské rodiny. To byl nultý den.

 

V pondělí 1. 7. 2019 se mafiánci probouzeli se strachem v očích, tedy hlavně ti, kteří byli poprvé na táboře, protože ještě nevěděli, co všechno je zde čeká. Dopoledne bylo všem řečeno, že obdrží své občanské průkazy, které si podle vlastní fantazie upraví. Bohužel to nebylo tak jednoduché.

Šlo o speciální mafiánské průkazy, tím pádem nebylo možné si je jen tak upravit. Mafiánci nejdřív museli splnit daný úkol na určitém stanovišti, kam chodili po svých rodinách. Až poté mohli svůj průkaz nějak pozměnit. Byly to úkoly opravdu nelehké. Například se museli prakem trefit do prázdné plechovky, například tohle dokázalo jen pár lidí. Potom co se stali hrdými občany mafiánského tábora, byl oběd . Zbytek dne plynul v prospěch mafiánků jako obvykle. Byl odpolední klid, při němž jsme štípali a řezali dříví (hlavně s klukama). Další hráli deskové hry nebo se jen tak poflakovali po táboře, někdy jsme se šli vykoupat do nedaleké Vltavy. Tímto způsobem probíhal každý odpolední klid na táboře….Víckrát to už popisovat nebudu. Pak měli družiny svůj vlastní program (takzvané družinovky). Následovala večeře a večerní program, bohužel si nepamatuju, co ten den bylo, tak se na mě nezlobte. Každopádně večerní program bývá buď nějaká sportovní aktivita nebo naopak nějaká rukodělka (klidová činnost při který se zapojují ruce). Tím tento krásný a pro mnohé první den na táboře skončil.

 

V úterý 2.7. 2019 dopoledne probíhaly družinovky. Společný program začal až po poledním klidu.  Dětem bylo sděleno, že se v okolí tábořiště ukrývají poklady. Mafiáni měli určité indicie, jak se k pokladům dostat. Právě podle nich se řídily děti. Plechové hrníčky (to byly poklady) byly někdy pověšeny na stromě, jindy zakopány…. No ještě že máme tak šikovné skautíky a skautky, které se ke všem pokladům úspěšně dostaly. Hrníčky si děti zdobily a vybarvovaly, jeden hezčí než druhej. Potom vařili alkohol-pálenku  Každá rodina zvlášť, všichni se snažili uvařit a následně vypít pálenku co nejrychleji. Byl to závod mezi rodinami. Nejdřív rodiny dostaly návod na výrobu a mapu s přísadami , které byly rozesety různě okolo tábořiště. Přísady šly rychle posbírat a ihned na to nad ohněm připravili výbornou pálenku. Znáte to, nikdo se jí nemohl nabažit. Tím tato etapa skončila, pak už byla jen večeře a večerní program.

 

Ve středu 3.7. 2019 den začal naprosto běžně, byla rozcvička, snídaně….ale potom se stalo něco nečekanýho, děti nalezli tělo mafiána, ležel u cesty a nehýbal se, byl evidentně mrtvý. Na nástěnce se hned nato objevil seznam podezřelých vrahů s jejich podlými vlastnostmi a původem. Děti chodili po stanovištích a tam se dozvídaly různé indície, které je nakonec dovedly ke skutečnému vrahovi. Ten byl

spatřen v lesích za táborem, kde byl následně chycen a zatčen. Vrahem nebyl nikdo jiný než Lukáš Salinger. Odpoledne se děti rozdělily podle rodin. Ty byly vyslány do lesa, kde si měly postavit bunkr se “střechou”. Vždy jeden vyslanec z rodiny vyhledal určitou rodinu a tu špehoval. Rodinám bylo sděleno, že tohoto špeha mají najít a zajmout. Tím hra v podstatě skončila. Jako vždy byla večeře a nějaký večerní program

 

Ve čtvrtek 4.7. 2019 do tábora dorazil finanční odborník. Sdělil dětem, že si mohou vydělat nějaké peníze a za ně si pak něco koupit. Na začátku dostala každá rodina pár peněz jako vstupní investici.

Pak si vylosovali surovinu, mohli si vybrat jestli do ní investují nebo ne. Běem hry se měnila hodnota surovin. Pokud někdo vylosoval zrovna tu surovinu, do které jste investovali a ta surovina zrovna prodělala na ceně, museli jste část peněz vrátit bance, naopak když cena stoupla banka vám peníze dala. Na konci hry proběhla dražba, kde si rodiny kupovaly různé služby za vydělané peníze.

Odpoledne byla družinovka, pak už se nic zajímavýho nedělo.

 

V pátek 5.7. 2019 se slavilo. Dopoledne byly družinovky, oběd. Odpoledne o polední pauze se děti dozvěděli radostnou zprávu. V táboře se objevily letáky, které rozhlašovaly, že se bude konat mafiánský bál. Radost ale rychle vystřízlivěla, když přiběhl moderátor, který začal křičet, že nám chybí kuchař a lidi na výzdobu tábora, Děti se tak těchto prací museli zhostit sami. Vytvořily si různé erby a vyzdobili sál. Pak každá rodina připravila nějaké pokrmy, jako byly třeba jednohubky. Když bylo všechno jídlo hotovo a připraveno, děti si na sebe vzali pořádné mafiáské oblečení na bál. Bál započal výstřelem z moderátorovi pistole na špalek. Rozhostila se úžasná atmosféra. Hrálahudba, byla tombola s hlavní cenou pozemkem u tábořiště, tančilo se….a na závěr měli rádci své taneční vystoupení.

Po bálu měli všichni všeho dost….no a právě na večer, kdy byl v táboře víceméně klid, byla většina lidí   na louce za táborem. No a právě v tento okamžik do tábora přijelo auto, z něhož vystoupili nějací muži a unesli mafiánku Verču. Všichni panikařili, začalo se plánovat, jak tohoto člena mafiánů dostat zpět…

 

V sobotu 6.7.2019 se dohodlo, že se uskuteční výprava s cílem vysvobodit zajatce. Hned ráno po snídani si děti sbalili to nejnutnější a se staršími mafiány odešli z tábora.  Cesta vedla přes lesy, louky,  kopce....prostě přes přírodu. Někdy odpoledne výprava dorazila do větší vesnice, kde objevila svázanou Verču – zajatkyni. Děti jí rychle osvobodily a mohlo se jít dál. Navečer výprava došla do tábora. Po tomto náročném dni si všichni moc rádi šli lehnout.

 

V neděli 7.7. 2019 den začal jako obvykle. Byla snídaně, dopoledne proběhly družinovky a pak byl oběd. Odpoledne se z jídelního stanu stalo Casino. Děti byly rozdělený po rodinkách. Světoznámý majitel Casina je přivítal a seznámil je s tím, jak to v takovém casinu funguje. Každá rodina vyfasovala žetony, o které mohla v různých hrách buď přijít, anebo naopak ještě nějaké další mohla získat. Her bylo asi 6 a byly rozmístěny různě po tábořišti. Byly to napřiklad karty, kalíšky nebo hozená mince. Na konci bylo za žetony možné koupit nějaké služby od ostatních, jako umytí ešusu a podobně. To je k tomuto dni vše.

 

V pondělí 8.7. 2019  po snídani na mafiánský tábor zaútočili policisté. Všichni si museli lehnout na zem. Po rodinách byli odvedeni do stanů. Z nich nesměli vyjít a museli být furt zticha. Policisté si postupně přivolali všechny děti, každé z nich vyslechli. Ptali se jich na jméno, věk atd…. Dítě pak šlo s dozorem zpátky do stanu. Když někdo neposlouchal nebo porušil nějaké smluvené pravidlo, musel dělat kliky nebo dřepy. Když byly všichni vyslechnuti, v táboře se našel někdo, kdo děti osvobodil a domluvil se s nimi na setkání. Děti se rychle rozeběhly pryč z tábora a o chvilku později dorazily na místo setkání. Tam jim bylo řečeno, že policie už o nich má záznamy a že je nějak musí získat zpět. V tábořišti se v té době objevily lístečky - záznamy, ty musely děti sesbírat. Policisté je ale chytali a zavírali do stanů na několik minut. Když děti získaly dostatečný počet záznamů, policisté je přestali pronásledovat a hra skončila.

Tou dobou už byly všichni vyhladovělý a tak byl oběd. Odpoledne byly družinovky. Jinak se už nic zajímavého nestalo.

 

Úterý 9.7 2019… tábor se už pomalu chýlil ke konci, dopoledne měli děti družinovky a pak v poledne byl v podstatě poslední oběd. I atmosféra v táboře nasvědčovala tomu, že se blíží konec. Dětem se už stýskalo po rodičích a nemohly se dočkat zítřka, kdy je zase po dlouhé době...10 dnech znovu uvidí. No a odpoledne proběhlo závěrečné ukončení mafiánského tábora. byla vyhlášena rodina s nejvíce získanými body v celotáborovce, vyhlásili se 3 mafiáni, kteří měli nejvíce bodů (z bodování stanů a družinovek). Vítězové celotáborovky dostaly sladké odměny s výhrami. Každý, v ten den už “vysloužilý mafián,” dostal diplom za úspěšné dokončení tábora, což má být jakási vzpomínka na tento tábor. Jako každý jiný rok i tento proběhla večeře formou hostiny…. Pila se fanta, cola, sprite. Podávalo se ovoce v čokoládě, grilované maso…. Zkrátka….myslím si, že rozhodně nikdo hlady netrpěl. Po téhle hostině měli všichni všeho dost a byli rádi za to, že už nic náročného nebude. Na večer si mohli odpočinout, po případě jít na kutě.

 

Středa 10. 7. 2019 byl poslední den skautského tábora. Dopoledne se nacvičovaly scénky na příjezd rodičů. Také (což byla méně oblíbená činnost) se částečně boural a uklízel tábor. Například se zbořil mash, který by do bourání tábora stát nejspíš nevydržel. Ještě se stavěla Pagoda na večerní ceremoniál. Stavby se zúčastnili skoro všichni kluci od nejmenším žraloků až po nejstarší vedoucí. Tak kolem čtvrté byla pagoda dokončena a nachystána na slavnostní večer. Když nastal večer, všichni se shromáždili u ohniště, v jehož středu se nacházela pagoda. Bohužel kvůli vyhlášce o zákazu rozdělávání ohně nebylo možné pagodu zapálit a tak se dovnitř dala alespoň svíčka. Nadešla slavná chvíle pro slibující děti, kteří skládaly slib buď na skauty, vlčata anebo světlušky.  Všichni slibující úspěšně odpřísáhly své sliby a v našem skautském oddílu Višňová bylo zas o pár zkušenějších skautíků víc. Tento den děti neměly večerku a proto mohli u ohně zůstat, jak dlouho chtěly. Živě se diskutovalo až do hluboké noci.  

Nakonec i ti nejbdělejší odpadli a šli spát.

 

Ve Čtvrtek 11. 7. 2019 byli všichni už od rána natěšený a veselý, protože věděli že už zbývá jen pár hodin a rodiče přijedou. Děti od rána nedělaly nic jiného, než že si balily. V táboře bylo tou dobou velice rušno. Po cca hodině a půl měli všichni tak nějak sbaleno a tak se začaly trénovat scénky na příjezd rodičů. Děti se mimo to také naučily “taneček”, který samozřejmě všechny bavil. Měli jste vidět, jak byli tanečníci při nacvičování spokojený, jak vyloženě zářili štěstím….no nic. V poledne do tábora přijely první rodiče. Za půlhodinku dorazily v podstatě všichni tátové a mámy. Proto se rozhodlo, že se rodičům sehrají scénky a taneček. Rodiče z toho byli opravdu nadšený, děti si od nich také zasloužily dlouhý potlesk. Kdo chtěl, dal si navařený velice chutný buřtguláš. Něco se zahrálo, zazpívalo….Rodiče se svými dětmi pomalu začali odjíždět domů. Zhruba za dvě hodiny v táboře zbyli jen starší, kteří si mohli od malých “harantů” konečně odpočinout. Další část tábora jenom pro starší trvala 3 dny.

Tím skončil  Mafiánský tábor 2019 višňovských skautů v Bukovanské zátoce.

 

Jakub Hronza

 č.1